Jump to content
SAU Community
  • Welcome to SAU Community

    Welcome to SAU Community, like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of SAU Community by signing in or creating an account.

    • Start new topics and reply to others
    • Subscribe to topics and forums to get email updates
    • Get your own profile page, build reputation and make new friends
    • Send personal messages to other members.
    • See fewer ads!

    Consider joining our newsletter for the latest content updates

    Click here to register


Metallic look of oil from new built engine.


Recommended Posts

Hey folks!

I am going to try to make it as short as possible. Issue is that my oil looks like a metallic paint even after 5 oil changes.My R34 GTR ended up with a bad bearing earlier this year, so i decided to buy a brand new engine, Fresh 2nd hand Rb26 block, brand new head, Brand new cams springs etc, Brand new Nissan OEM RB26 crank, brand new nitto oil pump, New pistons and rods etc, Not a single part from my old engine was reused. I replaced all hoses and coolers etc etc.

The engine is assembled by a reputable shop in my country that i trust fully, They do forged engines on a daily basis so all clearances etc and machine work is done by someone who is doing it all time.

I did start up the Engine with my tuner, we took it for a spin to drive it warm and he was checking all values while i was driving (had to retune it a bit since i got other cams and Injectors)Engine did run about 1 hour then i replaced oil and filter to Motul Chrono 10-w40  (oil pressure is on idle 900rpm is at around 4bar) Warm oil 85 degrees. RUNNING E85

For some reason i did collect the oil and noticed that it looked All like a metallic paint. you cant feel the "flakes" but if u have a really strong Led light you can clearly see "shimmer" in the oil, At first i was like oh this is a normal thing running a garage 101 oil pan so its around 9liters of oil in the car + oil cooler.

After this oil change we did some roadtuning (this time we drove the car 2 hours approx) and gave the Engine some boost (base pressure from gates) and it all was working perfect. Once we have tried everything out we decided to take it on the dyno next session.  Since i couldent really relax from the metallic look of the oil so i went with another Oil change and it did still look like metallic. Maybie not AS much as first but still if u were having a strong LED light you could still see the flakes but not feel them. Since the car was already on the lfit then i Started it and ran it until oil temps was 85 degrees again and did 2 more Oil changes and i could see that the "shimmering" was reduced a bit.  Also i have a Magnetic oil plug and there is barely ANY debrises on it

We did then Hit the dyno and made 707 AWHP on a safe tune (E85) GTx3584 gen2, And the car runs like a dream but i still get the "shimmer" in the oil. the Car has now been running around 400kms Since it was built and i did my 5th oil change and could still see all the metallic "flakes" Oil pressure is unchanged on idle and while driving, Engine sounds really good and healthy.

Have you inspected the oil of ur new engines with a really strong led? if so how did it look?

Some people have told me that it should be ZERO shimmer, Some people say its the normal wear you can see, Some say its normal run in stuff but it doesent feel magnetic at all. Some say that the ARP lube + LOCTITE assembly lubes can make the oil look like metallic paint. I would accept all of those things at first 1-2 changes but now i have done 5 oil changes in a really short period and run time tho but it makes me worried, should i pull out the engine again and check the bearings before i ruin my new Crank?

Here is some pics of the oil 

 

 

 

 

 

20210719_174045.jpg

20210719_175112.jpg

20210726_133205 (1).jpg

Link to comment
Share on other sites

If you've done 500klm at 500kw and it sounds and goes good, then your engine is fine. You would have heard or seen a major failure by now.

I can see the glittering in the oil, but is there anything at the bottom of your oil drain pan after you slowly poor the oil out? Bearings etc will fall to the bottom of the pan, you would expect bearing material for a bottom end issue or potentially aluminium if there was a head problem

Link to comment
Share on other sites

On 29/07/2021 at 4:30 AM, Duncan said:

If you've done 500klm at 500kw and it sounds and goes good, then your engine is fine. You would have heard or seen a major failure by now.

I can see the glittering in the oil, but is there anything at the bottom of your oil drain pan after you slowly poor the oil out? Bearings etc will fall to the bottom of the pan, you would expect bearing material for a bottom end issue or potentially aluminium if there was a head problem

No bits falls out of the oil pan at all just the "flake thing" in the oil. even if let the oil stay in a 10 liters bucket over night the "shimmer" doesent end upp falling to the bottom so there is no bigger particles in the oilpan.

However when i cut open the Oil filters i can see some particles stuck in the filters, but i looks like "dirt" or more cylinde block material wich my engine builder think is normal since the car has just been running for so little time.

Im going to continue to Drive the car now and let it go with the same oil for a little bit longer this time and see how it ends up lookin in the oil filter. 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Hi i had a similar problem with my first rebuild and it turned out to be camshaft and lifter problem there was too much lift on the cams and the head had not been machined to suit the extra lift causing lifter and cam lobe damage which resulted in the same problem you have i would be checking cam lobes and lifter surfaces for wear and damage incase you have a similar problem. 

Link to comment
Share on other sites

I've just gotten mine going, and I don't notice anything like what you're seeing. What oil are you using?

I used basic semi syn for run in and now running full syn - My oil doesn't have shimmer at all.

Do you see any of that crap in the filter if you cut it open?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

 

Few things to look in to, firstly is camshaft tunnels and then lifter bores. Thats quiet fine aluminium by the looks. From there, look into crank thrust (measure this with the box off and a dial indicator on the crank end) as it could be walking and chewing up the thrust.

 

Report back from there

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share



  • Latest Posts

    • VP race fuel like VP 109 ron unleaded is a waste of money compared to E85. Just go flex fuel setup so you can run on pump unleaded or E85 all without draining tanks or switching tunes. You go VP race fuel you will have to change tune when using it, then change back to a pump unleaded tune. VP109 for example will support about the same boost and timing increaes as E85, but it requires the afr's to be a lot leaner than E85 but richer than pump unleaded.
    • Whats your budget? Maybe call Nispro in QLD for quote - they build a lot of VQ and have a turbo kit in development - but id say at least 20k to do it right - oh actually maybe do LS swap will be cheaper but....hmm  im a purist - so id rather stick to VQ35DE or whats the point lol.... just my opinion - do what u want. its your car  
    • Ok sorry I should rephase my question. But good answer haha.  How can I make 400whp that isn't using nitrous. 
    • dyno run would be on VP race fuel or e85 / e98, E85 is not easily accessible by me. Closest pump is 30 min in a direction I do not travel. So while I will go out to get it. It will also get pump gas 93 octane is highest avilable in US so overall power will be down if mix fuels  e50, e30, e10 ect 
    • Cheapest way? Spray. A wet kit with 200hp jets could be up and running for less then $2000. Then its about $16 per pound when its time to refill your bottle.   
×
×
  • Create New...