Jump to content
SAU Community
  • Welcome to SAU Community

    Welcome to SAU Community, like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of SAU Community by signing in or creating an account.

    • Start new topics and reply to others
    • Subscribe to topics and forums to get email updates
    • Get your own profile page, build reputation and make new friends
    • Send personal messages to other members.
    • See fewer ads!

    Consider joining our newsletter for the latest content updates

    Click here to register


Recommended Posts

Hey all 

Have a faulty TPS just wondering does anyone have a spare tps see photo below?

tried googling part numbers but I can’t find one with same numbers on it

came off a r33

 

any info would be greatly appreciated..I am in no way a mechanic 

5D0B297C-3B04-439B-9F15-82AB8A8AD34A.jpeg

FBE223B9-F553-47FC-8544-BFB6E60F94CE.jpeg

Link to comment
Share on other sites

R33 what ?,  as that looks like a GTR one. That is not the part number on it by the way.

Why, are you sure it's faulty? What is it not doing - like can't get 0.5v at throttle closed or not deflecting to 4v + at full throttle ?

Anyway I have a GTR one here if required.

Link to comment
Share on other sites

Thanks very much for the reply

 

its off a r33 gtst rb3026

Drove the car yesterday and it won’t rev past 3k.. on the laptop the tps gauge is not moving at all. Spoke to engine builder he logged on and had a look and said something about 0.01v and it’s not changing or something while driving or anything

So just to clarify are you saying that the number is wrong on the back of that sensor in the photo?

or that number isn’t a part number it’s just a random number for something else?

Does your tps look similar? Same rotation etc?

again thanks for the info really appreciate it

 

Link to comment
Share on other sites

On 03/10/2021 at 10:07 PM, BK said:

R33 what ?,  as that looks like a GTR one. That is not the part number on it by the way.

Why, are you sure it's faulty? What is it not doing - like can't get 0.5v at throttle closed or not deflecting to 4v + at full throttle ?

Anyway I have a GTR one here if required.

Thanks very much for the reply

 

its off a r33 gtst rb3026

Drove the car yesterday and it won’t rev past 3k.. on the laptop the tps gauge is not moving at all. Spoke to engine builder he logged on and had a look and said something about 0.01v and it’s not changing or something while driving or anything

So just to clarify are you saying that the number is wrong on the back of that sensor in the photo?

or that number isn’t a part number it’s just a random number for something else?

Does your tps look similar? Same rotation etc?

again thanks for the info really appreciate it

Link to comment
Share on other sites

On 04/10/2021 at 9:25 AM, sic33r said:

 

Thanks very much for the reply

 

its off a r33 gtst rb3026

Drove the car yesterday and it won’t rev past 3k.. on the laptop the tps gauge is not moving at all. Spoke to engine builder he logged on and had a look and said something about 0.01v and it’s not changing or something while driving or anything

So just to clarify are you saying that the number is wrong on the back of that sensor in the photo?

or that number isn’t a part number it’s just a random number for something else?

Does your tps look similar? Same rotation etc?

again thanks for the info really appreciate it

Yeah that's a random internal Nissan number, not a part number. So yeah that TPS is a GTR 32 -34 RB26 one as I have, as it has the two little locking locators for the throttle closed switch locking wire clip.

If it's at 0.01v constantly yeah that's bad, as it is supposed to be at around 0.5v at 0% throttle and linearly rises to about 4v at 100% throttle as it is a 0 - 5v signal. This is all testable with the engine off changing the state of the throttle position.

Continuity of the 3 signal wires which has the 5v +, 0v and signal v from ECU to the 3 pin should be checked first - you may have a break in your tps cable.

Link to comment
Share on other sites

On 04/10/2021 at 11:30 AM, BK said:

Yeah that's a random internal Nissan number, not a part number. So yeah that TPS is a GTR 32 -34 RB26 one as I have, as it has the two little locking locators for the throttle closed switch locking wire clip.

If it's at 0.01v constantly yeah that's bad, as it is supposed to be at around 0.5v at 0% throttle and linearly rises to about 4v at 100% throttle as it is a 0 - 5v signal. This is all testable with the engine off changing the state of the throttle position.

Continuity of the 3 signal wires which has the 5v +, 0v and signal v from ECU to the 3 pin should be checked first - you may have a break in your tps cable.

Thanks for the reply

yeah that makes sense, thanks very much.

The mechanic made me turn the car off and then put the foot flat and nothing changed still at 0.01v

Has a new loom in it. New wires to tps etc see photo. It run sweet on dyno and test drive afterwards. I went to go for first drive yesterday, warmed it up around town then went to give it a bit of a squirt and yeah wouldn’t let me go anything over 3k revs

As for the rotation is yours the same in the picture? is so I’ll be keen to buy if your keen to sell.

 

 

 

 

2F6B24BD-804F-4941-A678-8D171532C5D8.jpeg

Link to comment
Share on other sites

On 04/10/2021 at 12:02 PM, BK said:

Yes same, it's an RB26 one.

Ok no worries had a look online at the rb26 ones and the arrow is going clockwise not anti close use. 
 

ill pm you for price etc if that’s ok?

Link to comment
Share on other sites

Sorry didn't read the above ^

Correct, RB26 is clockwise.

On 04/10/2021 at 10:32 AM, BK said:

Yes same, it's an RB26 one.

Nope. Physically externally the same but with a counter clockwise instead of clockwise rotation.

Automatic ADM R31 / VL RB30 TPS.

I think I now need glasses...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share



  • Latest Posts

    • All the Pro and Comp series IC are made to order. Unfortunately not off the shelf as you would think. I waited 2 months for mine LOL...
    • Thanks mate, great advice. I just need to try and get one by the end of November now.. it can't hurt doing both and taking outside air in from the bumper or something like that.
    • Hey man its been a very long time since i've been on the thread sorry man. Really good to see your car getting along, sounds like a lot of effort and love has been put into it. Currently my car is regoed in victoria as a non turbo from before the conversion lol, so that front mount might cause a bit of suspicion. All the work to the motor was carried out by rajab racing down here in melb, and its a bloody ripper of an engine. Has the beautiful iconic turbo dose. Still currently running the factory 5 speed gearbox so we'll see how long that holds up. Currently only making about 140kw on pretty low boost, once a stronger gearbox and possibly internals are bought and installed im hoping for around the 200-250kw mark. Car goes hard for what it is, extremely fun to drive. Here are some photos, will post some more exterior and interior ones soon if you like. Only exterior change is installed black ti wheels because they look much better than the silo wheels on the white car. 
    • Half the kit is here so got a start. Just jap rears from eBay here in a few days, sleeka spares front kit direct from them, still stuck in Melbourne (rom SA) since the 22nd =\ Realised I do not have a 36mm socket so couldn't remove the rear hub, which is the half of the kit I have. Plan was to disconnect the arms to swivel the knuckle down to remove drive shaft and get access to the bolts at the back, after disconnecting them all the thought occurred to me that I can probably just disconnect the shalf at the diff and push it out of the hub instead and leave the arms, oh well.  Do have a 30mm so prep'd the front. In love with new impact gun, in love with hoist, in love with small 12v power ratchet, Wish I had bought some of this years ago, makes life and working on the car so much nicer.  Car looking even sadder now.
    • Plazmaman Pro or Hypertune are the go. Plazmaman more likely available straight off the shelf and a bit cheaper.   In all honesty, I would do the intercooler before you do too much else. Airboxes arent as essential as a lot believe, they do make a difference and they help and given they're fairly cheap and simple to make its not a terrible idea, but - an airbox isn't going to bring 60° charge temps down very much at all. 80° ambient temperature at the pod filter isn't terrible, your turbo is going to be heating the charge air a lot more than that. So your intercooler sounds horrendously inefficient.  Cold air intakes from outside the engine bay are also unnecessary, the positive lift and drag you cause by doing that is more harmful to performance than warm IAT's. Unless you can duct air in from an existing opening in your front bumper. But in reality there is already plenty of cold air going to your pod filter, these engine bays are not stagnant pockets of hot air, there is plenty of movement in there. Get good intercooler, fit that, go for a retune. If your intake temps are still up over 50°, then think about making an airbox and fitting a water sprayer etc. But I bet you'll find a Plazmaman Pro cooler has your charge temps back down around the low 40's
×
×
  • Create New...